Хоуп е голям диамант с тегло 45,52 карата (или 9,1 грама), намиращ се в Музея

...
Хоуп е голям диамант с тегло 45,52 карата (или 9,1 грама), намиращ се в Музея
Коментари Харесай

Проклятие тегне над всеки, който се докосне диаманта Хоуп

Хоуп е голям диамант с тегло 45,52 карата (или 9,1 грама), намиращ се в Музея по естествена история при Смитсоновия институт във Вашингтон.

Скъпоценният камък има тъмносин цвят и извънредно чист искра. Наречен е на името на негов притежател – лондонския банкер Хенри Хоуп.

Поради поредност от неприятности и съдбовни случаи, свързани с негови притежатели, мнозина имат вяра, че скъпоценният камък носи злощастие.

Откраднат е от Индия, където, съгласно легендата, бил третото око в статуята на Кали – богиня на гибелта и разрушението. В Европа е пренесен през 1668 година от френския странник и търговец Жан-Батист Таверние, а той го продава на френския крал Луи XIV. Тогава диамантът е тежал съвсем 112 карата.

През 1673 година кралят заповядва да бъде обработен и тежестта на красивия наследник камък понижава до 67 карата. Тогава потегля мълвата за проклятието на тази драгоценност, тъй като по времето на преместването му на Стария континент пламва епидемия от чума. Жан-Батист Таверние умира от ужасна гибел – раздран е от кучета, а Кралят Слънце по време на танци си навяхва крайници, получава гангрена и умира. Сдобилият се в завещание с елмаза крал Луи XVI го подарява на брачната половинка си Мария-Антоанета, която приключва трагично живота си, обезглавена на гилотината.

През 1792 година, по време на хаоса на Френската гражданска война, брилянтът е откраднат и изчезва за към 32 години. През 1824 година скъпоценният камък е продаден на британския крал Джордж V, а след неговата гибел през 1830 година го купува лондонският банкер и колекционер на скъпоценности Хенри-Филип Хоуп. До 1901 година получилият към този момент име безценен камък " Хоуп “ остава в фамилната сбирка. Тук злокобните събития, които го съпровождат, продължават – Хенри Хоуп умира от загадъчна болест, наследникът на банкера се разорява и с цел да изплати задълженията си, го продава, както се допуска, на турски колекционер, умрял по време на морска стихия. Брилянтът обаче оцелява и се появява в Турция, където през 1905 или 1906 година семейство Евелин и Едуард Маклин го виждат в двореца на турския султан.

Не е ясно тъкмо по какъв начин, само че няколко години по-късно брилянтът " Хоуп “ към този момент се е озовава в Париж и на него попада още веднъж същата Евелин Маклин, щерка на притежателя на вестник " Вашингтон Поуст “. Показва ѝ го ювелирът Пиер Картие, който по това време е почнал да набира популярност. Богатата американка е пленена от гледката и наброява за брилянта 187 000 щ. долара. 

Купувайки го, Евелин Маклин занася камъка в католическа черква, с цел да бъде свалено проклятието от него. Последвалите събития обаче приказват по-скоро за неналичието на резултат от свещенодействието, тъй като богатият ѝ брачен партньор се пропивал от ден на ден, свекървата на Евелин умряла от скоротечна и прекомерно извънредно протекла пневмония, свекърът ѝ предложил на Евелин да се разведе със сина му и да се омъжи за него, само че това не станало и след гибелта му се оказало, че е лишил от завещание потомъка си. 

Първородният наследник на Евелин, кръстен на починалия ѝ при злополука брат Винсент, бил блъснат от кола, прибрал се видимо здрав, без счупвания и болки у дома и умрял през нощта от вътрешен кръвоизлив. По-късно съпрузите Маклин се развеждат, а дъщерята на Евелин се самоубива със сънотворни таблетки.

След гибелта на Евелин Маклин брилянтът " Хоуп “ е продаден през 1949 година за 176 000 щ. $ на ювелира Хари Уинстън, който го подарява на Смитсоновия институт във Вашингтон. Когато дарението е оповестено, идват доста писма от американци, разтревожени за бъдещата орис на новия притежател на брилянта –Съединените щати.

Днес назовават брилянта " Хоуп “ най-скъпия дребен предмет на света и правят оценка цената му на 200 млн. щ. $, т.е. съвсем по 5 млн. щ. $ на 1 карат от него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР